fbpx

Tegyük fel, hogy túl vagy már a kulcsszókutatáson, és azt is tudod, hogy mi a számodra ideális kulcsszósűrűség.

Sőt, már a szöveget is megírtad.

És most szeretnéd ellenőrizni, hogy keresőoptimalizáltnak tekinthető-e a szöveged, avagy megfelelő-e a kulcsszósűrűség?

Erre két lehetőséged van: WordPress-es honlapok esetében pofonegyszerű a megoldás, de igazából bármelyik szövegszerkesztő képes elárulni neked, hogy hány kulcsszót használtál.

Hogyan ellenőrizheted a kulcsszósűrűséget szövegszerkesztővel?

Printscreen a Word "szavak száma" funkciójáról

(Kattintásra megnyílik nagyobb méretben)

A legegyszerűbb megoldás, ha megszámolod a szavakat, a kulcsszavakat, és utóbbiak arányát.

Természetesen nem egyenként; a Word (és más szövegszerkesztők) képesek arra, hogy egyetlen kattintással megtudd, hány szó szerepel eddig a szövegedben. Alul magától is folyamatosan megy a számláló, és ha rákattintasz, akkor egy kis ablakban külön is megjelenik a szavak, karakterek száma.

Webszövegek_marketing_szövegírás_blog_kulcsszó_száma

(Kattintásra megnyílik nagyobban)

Ezt a számot jegyezd fel valahova, majd utána nyomj egy CTRL+F-et, írd be a kulcsszót és kattints az „Kiemelés olvasáshoz” „Összes kiemelése” menüpontjára. Ekkor kiírja, hogy hány kulcsszót talált. 

Mivel a magyar nyelvben toldalékoláskor változhat a szótő, ezért érdemes vagy a „legkisebb közös többszörösre” keresni, vagy több toldalékolt verzióval is lefuttatni a keresést, hogy a kulcsszó minden verzióját megtalálja. Ha például a kulcsszavad a pöttyös gomba, akkor vagy úgy keress, hogy „pöttyös gomb”, vagy úgy, hogy „pöttyös gomba”, „pöttyös gombát”, „pöttyös gombával”... stb. Ne felejtsd ki a „gomba pöttyös” kifejezést sem, vagyis érdemes figyelni a különírt verziókra, felcserélt sorrendre is!

Ha ezek az adatok megvannak, akkor már csak el kell végezned a megfelelő matematikai műveletet, és máris megtudod, hogy a kulcsszó megjelenése hány %-a az összes szó számának – vagyis kezedben a szöveg kulcsszósűrűsége.

A módszer előnye: 

Kereshetsz a kulcsszó összes változatára, esetleg több kulcsszóra is.

A módszer hátránya: 

Marha macerás. És még matekozni is kell.

Hogyan ellenőrizheted a kulcsszósűrűséget a WordPress-ben?

Ha WordPress-es honlapod van, akkor ajánlom a Yoast (WordPress SEO) plugint, mert megkímél egy csomó gondolkodástól, számolástól és egyéb macerától. A Yoast-ot innen tudod letölteni: https://yoast.com/wordpress/plugins/seo/

Egyszerűen feltelepíted, beállítod, és a cikkek írásánál folyamatoWebszövegek_marketing_szövegírás_blog_yoast_pluginsan jelzi, hogy megfelelően használod-e a kulcsszavakat, keresőoptimalizált-e az ominózus bejegyzés.

A bejegyzés jobb oldalán kis pöttyel (piros, sárga vagy zöld), a bejegyzés alatt pedig részletes elemzéssel segíti a munkádat. Írás közben az a cél, hogy zöld legyen a pötty és minél több a pozitív kommentár, de sárga pöttyel is már elég erősnek számíthat a posztod.

A módszer előnye: 

Külön macera nélkül, folyamatosan monitorozza a szövegedet, egyértelmű visszacsatolást ad a kulcsszavakról, a kulcsszósűrűség ellenőrzésén felül olyan extrákat is tud, hogy az URL figyelése, illetve a Google számára fontos SEO címsort és Meta leírást is be tudod állítani.

A módszer hátránya:

A magyar nyelvvel kissé hadilábon áll, nem szereti a toldalékokat és a szabad szórendet: csak egyetlen, változatlan kifejezést tud vizsgálni. Ez azt jelenti, hogy ha én a pöttyös gomba kulcsszót adom meg, akkor figyelmen kívül hagyja a „pöttyös gombát” kifejezést, a „pöttyös gombával” szókapcsolatot, de külön a „pöttyös” és a „gomba” sem érdekli. Ebben a szövegben például figyelmen kívül hagyta a „kulcsszósűrűséget” kifejezést.

Ezért azt javaslom, hogy ne ess kétségbe, ha írás közben sárga a pötty; nézd át, hogy a frekventált helyeken szerepel-e a kulcsszó a megadottól eltérő formában és ha igen, akkor nyugodj meg: a Google okosabb, ő már fel fogja ismerni így is. Nála tuti, hogy zöld utat kap a cikked.

(Az illusztrációkért ezúton is bocsánat, a grafika nem az erősségem;))

Tetszett a bejegyzés? Nyomj a like-ra!

Szeretnél minden blogbejegyzésről tudni? Iratkozz fel a bloglevélre!

Szeretnél napi betevő tippeket, érdekességeket kapni? Találkozzunk a Facebook-on!

Ahol a figyelemfelkeltő, ellenállhatatlan, hatékony webszövegek születnek.

Szolgáltatások

  • Marketing szövegírás
  • Tartalommarketing
  • Keresőoptimalizálás
  • Sales oldalak