fbpx

Amikor az emberből vállalkozó válik, akkor az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznie, hogy a nap 24 órából áll.
Oké, előtte is 24 órából állt és manapság mindenki időhiánnyal küzd, de kezdő vállalkozóként annyi feladat tornyosul előttünk hirtelen, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy mással is foglalkozhatnánk az életben.

Kinek van ideje olvasni, amikor meg kell csinálnom a weblapomat?
Ki ér rá aludni, amikor még nem tökéletes a termékem?
Ki engedheti meg magának a nyaralást, amikor ki kell szolgálni a vevőket?

Az idő pénz

Nem véletlen, hogy a vállalkozói tréningek egyik legnépszerűbb, legjobban várva-várt eleme az időgazdálkodásról szóló előadás. Nem mintha a marketing vagy az ügyfélszolgálat vagy a könyvelés nem lenne fontos és érdekes, de minden más megoldható problémának tűnik, míg az időnket sehogy nem tudjuk kibővíteni.
Ilyenkor tehát meghallgatjuk, hogy

 • Vezetés közben lehet hangoskönyvet vagy előadást hallgatni (jaj a közlekedés többi
  résztvevőjének)
 • Mosogatás közben blogbejegyzést írni (a kakaóbiztos laptop biztos, hogy a mosogatószernek is ellenáll?)
 • Alvás közben alfában tanulni (Feltéve, ha van időd aludni)
 • Vasalás közben telekonferenciázni a partnerekkel… („Biztos vagyok benne, hogy ez az együttműködés mindannyiunknak gyümölcsöző lesz.. basszus, kiégettem a kedvenc ingem!”)

STOP!

Oké, az ilyen tréningeken lehet tényleg nagyon hasznos tippeket is tanulni, de nem szabad megfeledkezni a legfontosabbról: a vállalkozás van érted és nem te a vállalkozásért.

Ha egyszerre nyolc dolgot csinálsz, az sokkal fárasztóbb, sokkal hamarabb kiégsz.
Ha kiégsz, oda a kreativitás, az új, friss ropogós ötletek és csak a saját mókuskerekedben pörögsz körbe-körbe.

Pillangók, virágok, szivárványA szervezetnek és az emberi agynak van egy nagyon érdekes tulajdonsága: ha elfárad, lekapcsol. Akkor is, ha nem akarod. Minél többször csinálsz fontos dolgokat, annál nagyobb az esélye annak, hogy a legfontosabb pillanatban „áll le” a rendszer!
Rettenetesen kínos, amikor ülsz egy határidős munka felett vagy egy fontos megbeszélésen és a szépen összeszedett gondolatok helyett úgy érzed, hogy színes pillangók kergetőznek teljesen üres fejedben.

Ezért a mai jelszó: pihenj!

A múlt héten történt meg velem, hogy két „szabad” délutánom is akadt.
Persze az előzőekből már gondolhatod, hogy nem volt igazán szabad, de a közelmúlt hajtós hetei és a gyönyörű őszi napsütés arra biztattak, hogy hagyjam a mosott ruhát munkát másra és sétáljak egy kicsit a városban.
Félretettem minden lelkifurdalást, élveztem a napot és nem törődtem semmivel, ami kicsit is a munkámra emlékeztetett volna.
Sőt, még egy nem szakmai könyvet is vettem magamnak. Csak úgy. Kikapcsolódásképp.

A dolognak két következménye lett:

 • Órákon keresztül nem dolgoztam, felhalmozódtak az e-mailek és volt néhány nem fogadott telefonhívásom is
 • Hazajöttem és feltöltődve még aznap este befejeztem (időre!) a megígért szövegeket, ráadásul hirtelen felindulásból megírtam két blogbejegyzést is.

Ugye érzed a mérleg két nyelvét? Mondhatjuk, hogy lazsáltam, nem csináltam semmit, irgum-burgum nekem, de utána sokszoros hatékonysággal befejeztem mindent, amit amúgy aznapra terveztem – sőt, még sokkal többet!

Tanulság: néha engedni kell a csábításnak és pihenni egy kicsit. Mással foglalkozni, kikapcsolódni, kimozdulni. Nem mindig csak a munkára koncentrálni:)

Azért ha szeretnéd, szívesen írok egy bejegyzést saját, időgazdálkodási tippjeimről is;)

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy minden bejegyzésről elsőként értesülj!
Szeress a facebook-on a többi hasznos apróságért!

Képek forrása: sxc.hu

Ahol a figyelemfelkeltő, ellenállhatatlan, hatékony webszövegek születnek.

Szolgáltatások

 • Marketing szövegírás
 • Tartalommarketing
 • Keresőoptimalizálás
 • Sales oldalak