fbpx

Adj-e ingyen dolgokat? A vírus, a bezártság és a válság arra késztetett sok vállalkozót, hogy ingyenes szolgáltatásokkal kedveskedjen a régi és új követőinek. Ingyenes online jógaórák, tanácsadások, letölthető anyagok…

Én magam is beszámoltam például együttesekről, akik ingyen lenyomták a koncertjüket a facebookon.

…és az ingyen-cunami hullámain megjelentek a marketing szakértők is akik azt mondták, hogy ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz.

„De hát mindenki ezt csinálja!”
„De hát az embereknek most nincs pénze!”
„De hát én segíteni akarok!”

Megéri-e ingyen adni a dolgokat?

Én azt vallom, hogy IGEN, de csak bizonyos esetekben:

1. Az ingyenes anyagod is legyen érték!

Ha például most elkezded kiszórni a „10 ország, amit meg kell látogatnod 2020-ban” című, amúgy fizetős anyagodat, akkor azzal nem építed, hanem rombolod a brandedet. Egyrészt semmi hasznom belőle, másrészt azt kommunikálod felém, hogy fogalmad sincs, mi folyik odakint a nagyvilágban.
Ezzel szemben ha összeállítasz egy „10 gyönyörű hely Magyarországon, amiről senki nem tud” című anyagot, az máris jobb, hiszen olyan tudást adsz át, amit valószínűleg azonnal hasznosítani tudok: kirándulhatok egyet olyan helyeken, ahol nem kell tömegre számítanom. Ez valódi érték!

2. Ne adósítsd el magad!

Ha ingyen végzel tanácsadást, ingyen szolgáltatsz, akkor valószínűleg sokan igénybe is veszik azt majd, és ezzel egy csomó időd fog elmenni – amiért semennyi pénzt nem kapsz. Tudom, hogy sokan úgy vannak vele, hogy „de hát amúgy sincsenek fizetős vendégeim, épp ráérek….”, de gondoltál már arra, hogy ezt az időt tanulásra vagy a vállalkozásod fejlesztésére is fordíthatnád?
Természetesen segíts, én is egyetértek ezzel, de ne a saját károdra! Ebben az időszakban ugyanúgy oszd be az idődet, mint „békeidőben”: legyenek időszakok, amikor kőkeményen dolgozol a legfontosabb ügyfelednek: a saját vállalkozásodnak.

3. Legyen egy stratégiád!

Az, hogy csak úgy odaadunk mindent ingyen, nem stratégia. Az, hogy „elindítom az online jógaórát és akkor biztosan hozzám jönnek majd a karantén után jógázni” önmagában szintén nem stratégia. Ha azért adsz ingyen valamit, hogy ezzel követőbázist építs, akkor pontosan tudnod kell, hogyan csinálsz belőlük később fizetős vásárlókat, milyen lépéseken át tereled őket odáig, hogy kinyissák a pénztárcájukat. És azt is tudnod kell, mi az a USP, mi az az egyedi dolog benned, ami miatt akkor is téged választanak, ha mást is választhatnának már.

4. Ne félj pénzt kérni!

Ingyen adod, mert a többiek is ingyen adják, és hogy nézne ki, ha te pénzt kérnél érte? Sőt, a hirdetésed alá valaki már oda is kommentelte, hogy hát máshol ez ingyen van és neki amúgy sincs pénze…
Nos, ez egy ragyogó alkalom arra, hogy megszűrd a célcsoportodat. Aki csak az ingyenes dolgokat kéri, az menjen csak nyugodtan a konkurenciához, úgysem fog soha egy kanyit sem költeni nálad.
Csak azért ne add most ingyen, mert ezt követeli most a nyáj!

5. Ne feledkezz meg a hűséges vásárlóidról!

Ha fizetős anyagokat teszel ingyenessé, gondolj azokra, akik már megvették. Nekik vajon ez hogy esik? Elveheted az élét a dolognak, ha összeállítasz egy exkluzív anyagot csak nekik, (mondjuk olyat, ami ráépül a korábbira) és elküldöd ajándékba. Ez egyben remek lehetőség arra is, hogy ráépülő szolgáltatást/tanfolyamot csinálj.

6. Valódi segítő szándék vezéreljen!

Bár a fentiek a pénzről szólnak, ez nem jelenti azt, hogy szőrös szívű kapitalista vagyok, akit csak a pénz motivál. Én is nagyon sokat segítek most ingyen (többek között ezzel a bejegyzéssel is). Azért teszem, mert valóban támogatni akarlak, hogy a válság alatt és a válság után is virágozzon a vállalkozásod. Nem pedig azért, mert mindenki ezt csinálja, vagy mert elvárás lenne (lásd 4. pont)
Te is gondold át, hogy milyen motivációid vannak a háttérben, és mik azok a dolgok, amikkel valóban segíteni tudsz.

Hogyan csinálj pénzt az ingyenből?

Ezt a videót a tanfolyami hallgatóknak* állítottam össze Balin. Ez egy esettanulmány egy különleges, ingyenes csaliról, és arról, hogyan tudnak belőle a kosárérték apránkénti növelésével egészen csinos bevételt csinálni.

*a tanfolyam jelenleg nem elérhető

Szeretnél még több hasznos tippet?

Megjelent az írd meg magad! szövegíró tankönyv vállalkozónak, amibe 336 oldalnyi tömény okosságot írtam bele a szövegírásról, vásárlói pszichológiából, vállalkozásról, tartalommarketingről, értékesítésről…

„Gyakorlati kézikönyv és munkafüzet, amely tényleg segít megtanulni írni, méghozzá élményszerűen: hiánypótló cucc.”
Mészáros Róbert, BrandBirds

Ahol a figyelemfelkeltő, ellenállhatatlan, hatékony webszövegek születnek.

Szolgáltatások

  • Marketing szövegírás
  • Tartalommarketing
  • Keresőoptimalizálás
  • Sales oldalak