fbpx

Az interneten jártadban-keltedben biztosan veled is előfordult már, hogy egy izgalmas cikket, infografikát, videót találtál, és rögtön el is határoztad, hogy erről majd te is írsz egy blogot.  Aztán persze később fogalmad sem volt, hol is lelted anno az eredetit… A mai cikkben bemutatok pár applikációt, amivel könnyedén gyűjtheted és rendszerezheted az inspirációt, hogy amikor írni kezdesz, villámgyorsan megtalálj mindent!

Amikor az ember rendszeresen blogolni kezd, előbb-utóbb eljut arra a pontra, hogy ott ül a szövegszerkesztő felett, tudja, hogy valamit írnia kellene, de fogalma sincs, hogy mi legyen az. Akarom mondani optimális esetben ilyen soha nem fordulhat elő, hiszen a havi-negyedévi-évi tartalommarketinget már megtervezted előre*… de azért mindannyian láttunk már olyat, aki hallott olyanról, aki így járt.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Az én módszerem az, hogy előveszem A Listát. Azon cikkek, hírlevelek, videók, vagy bármilyen más anyagok listáját, amiket korábban találtam, és úgy gondoltam, hogy valami miatt érdekes lehet az én célcsoportom számára is. Fontos, hogy A Listán található anyagokat nem lemásolom, ez csak inspirációként, esetleg hivatkozási alapul szolgál!

*Egyébként ugyanezt A Listát használom a tervezés során is, szóval a rendszeres mentés elengedhetetlen.

A mai cikkben 4 olyan eszközt mutatok be, ami segít kialakítani és rendszerezni A Listádat, hogy tervezéskor vagy ihlethiány esetén pillanatok alatt használni is tudd, és ne kelljen órákig böngészni, mire találsz valami hasznosat.

4 eszköz, ami segít rendszerezni az inspirációt

1. Trello

Trello boardNekem ez a kedvencem, ezt használom tervezéshez, tanuláshoz, és akkor is, amikor csak úgy böngészgetve találok valami érdekeset, de még nem tudom, mit kezdjek vele. Különböző táblákat hozhatsz létre a különböző témáidnak, a táblákon listákat, a listákon pedig kártyákat tudsz csinálni. Egy kártya egy gondolat, ebbe tehetsz linket, screenshotot, képet, fűzhetsz hozzá kommenteket is.

Tervezéshez is kiváló, mert a kártyákhoz határidőket és to-do-listákat is tudsz rendelni, sőt, a tábláidat megoszthatod másokkal, és együtt is tudtok dolgozni benne.

Nagyon kényelmes, intuitív a használata, körülbelül 3 perc beletanulni.

2. Pocket

Pocket application

Ezt inkább arra szoktam használni, hogy elmentsem a cikkeket, amiket később el akarok olvasni. Például, ha valaminek nagyon ígéretes a címe, de nincs időm átfutni, akkor csak bedobom a pocket-be, ami rögtön szinkronizál a telefonommal, és offline is lementi az adott anyagot. Ha van pár fölös percem, például sorban állok a boltban, vagy várok valakire, akkor gyorsan megnézem a cikket, és eldöntöm, hogy elég érdekes-e későbbi felhasználásra.

A pocket alkalmazásban is lehet kategorizálni, de én jobban szeretem átdobni a mentendő cikkeket a trelloba, és ott elrendezni, a többit pedig általában törlöm.

3. Evernote

EvernoteAz Evernote egy virtuális jegyzetfüzet, amibe szintén igény szerint tudsz cikkeket, linkeket, sőt, akár weboldal-részleteket lementeni, majd ezeket különböző kommentekkel ellátni, illetve rendezgetni. Szintén automatikusan szinkronizál a böngésződ és a telefonod között, sőt, a gmailt vagy a dropboxot is hozzá tudod rendelni. Nagyon klassz kis app, régen rengeteget használtam, de bevallom, nekem a Trello jobban kézreáll. Próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, hogy neked melyik a szimpatikusabb!

4. Papír, ceruza:)

Néha az inspiráció az utcán hever… vagy a lakásban… vagy csak úgy a fejemben. Előfordul, hogy valami még épp csak születőben, körvonalazódik, és nem alkalmas arra, hogy rögtön belerendszerezzem valamelyik mappába. Az ilyen esetekre mindig van egy füzetem, amibe lefirkantok mindent, ami az adott pillanatban fontosnak tűnik, ha kell, rajzolok, nyilazok, elmetérképet alkotok belőle. A digitális eszközökben nincs meg számomra ez az igazi szabadság, ott mindig elvonja a figyelmem, hogy hova kattintok, mit nyomok, míg a firkálás sokkal felszabadultabb.

De fontos, hogy ezek az ötletek, inspirációk ne maradjanak a füzetben: időről-időre átlapozom a jegyzeteimet, és amikor már kikristályosodtak, akkor mehetnek a trelloba!

Szeretnél még több hasznos tippet?

Megjelent az írd meg magad! szövegíró tankönyv vállalkozónak, amibe 336 oldalnyi tömény okosságot írtam bele a szövegírásról, vásárlói pszichológiából, vállalkozásról, tartalommarketingről, értékesítésről…

Ahol a figyelemfelkeltő, ellenállhatatlan, hatékony webszövegek születnek.

Szolgáltatások

  • Marketing szövegírás
  • Tartalommarketing
  • Keresőoptimalizálás
  • Sales oldalak