fbpx
Laptop, összegyűrt papírgombócokkalSokszor kérdezik tőlem; hogyan tudok ennyi mindent kitalálni? Hogyan tudom ugyanazt a témát új és új oldalról megközelíteni minden alkalommal, hogyan tudok ennyi mindent kihozni belőle?

Akik ezt kérdezik, alighanem azt hiszik, hogy varázsló vagyok, akinek csettintésre jönnek az ötletek, és még soha nem látták azt a több órányi vergődést, ami időnként egy-egy szöveg megírását megelőzi:)

Szerencsére azért vannak működő módszereim, amik általában „bekapcsolják” az agyamat, össze is gyűjtöttem belőlük egy csokornyit.

 • Facebook: ciki, vagy nem ciki, de nagyon sokat lógok a közösségi portálon. Ha nem jönnek az ötletek, akkor általában társaságra vágyom és mivel nincsenek közvetlen munkatársaim, marad a virtuális közeg.
  Sok oldalt és sok érdekes személyt is követek, így a gazdira váró kutyusok és a „lájk, ha te is szereted a palacsintát” jellegű bugyuta posztok között előbb-utóbb találok olyan információt, ami bekapcsolja a villanykörtét a fejem felett.
  Legutóbb például így született az ötlet, hogy egy könyvelőket oktató oldal számára Die Hard-témájú hírlevélsorozatot írjunk. Nagyon ütős lett:)
 • Vicces, cuki, érdekes képek: Sziasztok, Nagy Tímea birge vagyok, 9gag-függő.
  Az indíték ugyanaz, mint a Facebook esetében; az ember soha nem tudja, honnan érkezik az inspiráció. Éppen most olvasom Jack Foster: Az ötlet című könyvét, melynek eddigi legigazabb mondata:

  „Az ötlet nem több és nem kevesebb, mint a régi elemek újfajta kombinációja.” (idézet James Webb Young-tól)

  Szintén tőle származik az ötlet megszületésének ötpontos folyamata:

  1. Nyersanyaggyűjtés
  2. Információ feldolgozása
  3. A téma ejtése (amikor egyáltalán nem foglalkozunk vele)
  4. Az ötlet előbukkan a semmiből
  5. „Saját újszülött ötletünket kivisszük a valóság világába”

  Szóval azt hiszem, ezek a figyelem-elterelő butus tevékenységek igazából a folyamat 3. lépéséhez tartoznak.

 • Biciklizés, sétálás, mosogatás, takarítás, zuhanyzás – minden olyan tevékenység, ami legalább minimális fizikai tevékenységgel jár, agyi kapacitást viszont nem igazán igényel. Ilyenkor az elme szabadon szárnyal és csak úgy özönlenek a gondolatok! Mosogatás és zuhanyzás közben a vízcsobogás pluszban rátesz a meditatív jellegre, viszont e tevékenységek közben nehéz jegyzetelni. Már régóta kérem, hogy egyszer valaki lepjen meg egy vízálló laptoppal, hogy azonnal leírhassam az ötleteimet!
  Sajnos ezek az ötletek általában félbehagyott házimunkával járnak. De legalább a külvilág is látja, hogy ihleted volt:)
 • Táj a busz ablakában

  Busz ablaka – Gondolatok az életről 1956 óta

  Motorozás, vezetés: szintén az ötlet „félretevésének” fázisához tartoznak, ilyenkor másra kell koncentrálni. Ha mégis ekkor jön a megvilágosodás, praktikus félreállni, mert a se-hall-se-lát-effektus miatt könnyen ön- és közveszélyessé válhat az ember!

 • Utazás bármilyen formája: az elsuhanó tájnál jobb filozófiaprofesszor a világon nincs. Készíts be valamilyen semleges zenét az MP3 lejátszóba, legyen a jegyzettömb a kezed ügyében és hagyd, hogy átáramoljon rajtad a csí. Azaz az ötlet.
 • Edzés: minél keményebb, annál jobb. Fárasszon le testileg, lelkileg, annyi erőd se legyen a végére, hogy a tollat megemeld! Tested feltöltődik oxigénnel és endorfinnal és mire átöltözöl, már készen is állsz a munkára!
 • „Egyéb, éspedig…”
  A felsorolás korántsem teljes. Alul a komment-szekcióban nyugodtan írd meg a saját ihlet-hozó tippjeidet:)

Ha valamilyen okból kifolyólag a fentiek egyike sem megvalósítható – például mert egy irodában ülsz, vagy szorít a határidő és nincs időd ilyen badarságokra – ne aggódj, hamarosan jön a sorozat másik része, ahol helyben megvalósítható tippek következnek:)

Képek forrásai: 9gag.com, freedigitalphotos.net

Szeretnél még több hasznos tippet?

Megjelent az írd meg magad! szövegíró tankönyv vállalkozónak, amibe 336 oldalnyi tömény okosságot írtam bele a szövegírásról, vásárlói pszichológiából, vállalkozásról, tartalommarketingről, értékesítésről…

Ahol a figyelemfelkeltő, ellenállhatatlan, hatékony webszövegek születnek.

Szolgáltatások

 • Marketing szövegírás
 • Tartalommarketing
 • Keresőoptimalizálás
 • Sales oldalak