fbpx

A mai bejegyzésben egy kicsit lazább, kicsit vidámabb témával készültem, mert valami azt súgja, hogy most senkinek nincs kedve komolyabb szakmai anyagokkal bíbelődni – beleértve engem is:) Ma arról lesz szó, hogy mi köze az egyszerű, bugyuta kis logikai játékoknak a vállalkozásodhoz, sőt, akár a Nagybetűs Élethez.

Kezdjük egy őszinte vallomással: a butuska logikai játékok a gyengéim. Nem szoktam túl sokat játszani, de időnként letöltök valami alkalmazást a telefonomra, amivel elvagyok néhány hétig. Ilyenkor képes vagyok látástól mikulásig kis bogyókat böködni, vagy párosítani, vagy toligálni. Tudom, nem túl komoly, vállalkozós elfoglaltság, de kikapcsolja az agyam, amire szerintem időről-időre mindenkinek szüksége van.

Az aktuális agylövésem a Simon’s Cat Crunchy time (ez itt a reklám helye;)). Ebben az egyforma elemek összehúzásával macskákat lehet etetni, meg az ellenséget jól megdobálni. Ez a játék marketingből is jeles, szinte 2 percenként akad benne valami, amire pénzt lehetne költeni a játékélmény elmélyítése végett. Játékosként kissé idegesítő persze, de gyanítom, hogy ha rápillanthatnék a cég bankszámlájára, akkor kiderülne, hogy megéri idegesíteni a felhasználókat. Ez külön is megérdemelne egy posztot, de ma Coelhosabb hangulatban vagyok, szóval inkább azokat a tanulságokat szeretném összefoglalni, amit ebből, és a hasonló játékokból tanultam. Ezek olyan dolgok, amiket könnyen párhuzamba lehet állítani a vállalkozással, de akár a mindennapokkal is.

9 dolog, amit a játékokból tanultam a vállalkozásról

 1. Tervezz előre!
  Legyen legalább pár lépéses stragégiád, anélkül az egyszerűbb pályákon sem fogsz túljutni.
 2. Legyen rugalmas a terved!
  Mindig van egy köcsög, aki szétzúzza őket. A játékban ez lehet a gonosz vakond, aki pont ott fúr, ahova te akartál lépni, az életben meg a NAV, vagy akár egy konkurens, aki pont azt a terméket dobja piacra, amit éppen most tervezgetsz. Ilyenkor ne verd a fejed a falba, és ne akarj körömszakadtáig ragaszkodni az eredeti tervhez. Inkább nézd meg, hol tudsz úgy módosítani, hogy végül te nyerj.
 3. A játék 2/3 gondolkodás, 1/3 szerencse….
  …pont a fentiek miatt. Nem csak rossz dolgok jöhetnek közbe, hanem néha jó dolgok is, például megemelik a KATA keretet, és több bevételed lehet adómentesen;)
 4. Néha 2-3-30 alkalommal is neki kell futni egy pályának
  Nem megy elsőre? Megy majd másodikra. Vagy harmadikra. Vagy huszadikra. Egy játékban egyáltalán nincs tétje, és sokszor a vállalkozásban sem akkora a rizikó, mint amekkorának gondolnád. Ha egy kampány elsőre 0 bevételt hoz, akkor érdemes felülvizsgálni, finomítani, és újra elindítani. Van persze az a pont, amikor már tényleg egyértelmű, hogy ezzel fölösleges bajlódni, de ez ne az 1. kudarc után legyen. Adj magadnak esélyt a javításra!
 5. Nem mindig a pénz a megoldás
  Ahogy fentebb is meséltem, a játék gyakran ajánl fel dolgokat, amikre pénzt lehet költeni, például extra lépéseket lehet venni. Elég nagy a csábítás, főleg, amikor csak 1 lépés hiányzik a pálya befejezéséhez, de én nem szoktam élni vele, inkább kreativitással és jobb tervezéssel próbálom teljesíteni a pályát. Vállalkozóként sok dolog jön szembe, amire el tudnánk költeni az ember a pénzét. Minden alkalommal érdemes elgondolkodni: vajon tényleg behozza az adott dolog az árát, tényleg nélkülözhetetlen, vagy jobban jársz, ha te magad megoldod az adott dolgot?
 6. Ne add fel, akkor sem, ha lehetetlennek tűnik. A kitartó munka mindig meghozza a gyümölcsét…
  Egy-egy nehéz pályával küzdve sokszor eszembe jutott, hogy talán ezt nem is lehet megcsinálni. Lehet, hogy szándékosan ilyen nehéz, azért, hogy csak a fizető játékosok tudják megcsinálni. De aztán mindig sikerült…
  Sokszor hallom, hogy Magyarországon csak az vállalkozzon, akinek ismeretsége van, vagy elég pénze ahhoz, hogy bizonyos döntéshozókat megkenjen, de tapasztalataim alapján a legtöbb üzletágban enélkül is lehet boldogulni.
 7. …ez a gyümölcs sokkal édesebb, ha megdolgoztál érte
  Biztos, hogy a megfelelő extrákat megvásárolva könnyebben tudnék teljesíteni egy-egy pályát, de abban mi az öröm? Hol van az igazi sikerélmény? Mit ér az egész, ha nem saját tehetségből oldottam meg? Biztosan meg lehetne kenni bizonyos döntéshozókat, lehetne számla nélkül dolgozni, rossz híreket terjeszteni a konkurenciáról, de mit érnék el vele? Nekem sokkal többet számít, hogy egyenes gerinccel, büszkén mondhatom: teljesen etikus vállalkozó vagyok, és erre biztatok másokat is.
 8. Minél tovább jutsz, annál nehezebb
  Minél többet tudsz a marketingről, annál több eszközt akarsz használni. Minél többet tanulsz, annál több megvalósítandó ötleted lesz, és annál kevesebbnek tűnik az idő. A játékban és a vállalkozásban is el kell dönteni, hogy mennyi időt és energiát érdemes belefektetni. Fontos, hogy ki tudd kapcsolni, és tudj foglalkozni más fontos dolgokkal is – mint például a családod.
 9. Ha eleged van, tedd félre
  Mindig lesz egy pont, amikor már nyűglődsz, nem haladsz, és csak az idődet/energiádat rabolja a dolog. Ilyenkor muszáj egy kicsit kikapcsolódni, és mással foglalkozni – később, friss szemmel jobban fog menni, hidd el.

Úgy döntöttem idén nem írok évértékelő posztot, meg okosságokat az új évre – ezzel a 9 ponttal szeretnék neked sikerekben, szórakozásban, játékban és bevételekben gazdag boldog új évet kívánni:)

Ahol a figyelemfelkeltő, ellenállhatatlan, hatékony webszövegek születnek.

Szolgáltatások

 • Marketing szövegírás
 • Tartalommarketing
 • Keresőoptimalizálás
 • Sales oldalak